Er du kunstner under 35 år?
Har du høye ambisjoner for kunstnerskapet ditt?
Med ArtEx kan karrieren din få et løft.
Talent. Hardt arbeid. Målrettet planlegging.
Det er mye som skal klaffe for å lykkes som kunstner, men med støtte i ryggen øker sjansen dramatisk.
Derfor er Talent Norges ArtEx-program en gyllen mulighet for kunstnere som befinner seg på terskelen til et nasjonalt eller internasjonalt gjennombrudd.
Nå åpner Talent Norge for utøvere fra kunstfeltene dans, teater, film, musikk og visuell kunst til å søke ArtEx for programperioden 2025-2026. Søknadsfristen er 6. oktober 2024.
Thea Sofie Loch Ness, skuespiller
Foto: Agnete Brun
Thea Sofie Loch Ness, skuespiller
Foto: Agnete Brun
Ahmed Umar, visuell kunst
Foto: Agnete Brun
Heiki Rippinen, scenekunst
Foto: Agnete Brun
Title
Title
Title
Julian Juhlin, ArtEx 2023
Azar Ebrahimi, ArtEx 2023
Trenger du et dytt for å komme videre i karrieren din?
Maria Ose, ArtEx 2023
ArtEx
ArtEx (Artistic Excellence) er et program for de beste unge utøverne innen sitt felt. Talent Norge har over 50 programmer i ulike sjangere, og dette programmet skal samle de absolutt beste.
ArtEx (Artistic Excellence) er et program for de beste unge utøverne innen sitt felt. Talent Norge har over 50 programmer i ulike sjangere, og dette programmet skal samle de absolutt beste.
Eira Edwards, programleder for ArtEx, oppsummerer det slik:
– ArtEx er et støtteapparat som skreddersys til kunstnerens behov der de står i sin karriere akkurat nå. De får tilgang på nye perspektiver og mulighet til å bygge et fantastisk nettverk innenfor alle fagfelt, og kan samtidig finne støtte og inspirasjon i hverandre.
– Det er en sterk kraft i gruppen og et stort potensiale for både kunstnerisk og menneskelig utvikling når de møtes, sier Edwards.
"Et rikt kunst- og kulturliv trenger mange ulike stemmer, perspektiver, historier og uttrykk, og vi håper å se et stort mangfold
av kunstnere i søkerbunken".
Eira Edwards, programleder for ArtEx
Foto: Jan Tore Eriksen/NewsLab
Hun understreker at programmet ikke er et undervisningsopplegg. Det faglige må deltagerne selv ta med seg – og de må gjøre jobben selv.
– Men vi er her for å støtte dem på veien. Jeg liker å se på oss som et stort og helhetlig team som slår ring rundt dem. I teamet får de blant annet både en mentor og en coach. Der coachen kan sees på som en mental trener, er mentoren en ressurs som bidrar med sin spesifikke fag- og bransjekunnskap. Kombinasjonen med både coach og mentor er ganske unik for ArtEx – og utrolig verdifull.
Plass ved Olympiatoppens helsetilbud.
Fire årlige fagseminarer.
Coach gjennom hele programperioden.
Stipend på 50 000 kroner til karriereutviklende aktiviteter.
Tilgang på Talent Norges utstrakte og tverrfaglige nettverk.
Mentor gjennom hele programperioden.
Dette får du som
ArtEx-deltaker
ArtEx-programmet retter seg mot hele spekteret av kunstneriske uttrykk. I det hittil siste kullet av deltakere finner vi jazzmusikeren Veslemøy Narvesen, dokumentarfilmskaperen Azar Ebrahimi og kunstneren og scenografen Julian Juhlin, for å nevne noen – en fyldig presentasjon av alle de nåværende deltakerne finner du her.
En av de som har gjennomført ArtEx-løpet, er den norsk-sudanske kunstneren Ahmed Umar. Etter å ha avlagt mastergrad i medium- og materialbasert kunst ved Kunsthøgskolen i Oslo, har han blitt stilt ut og kjøpt inn av en rekke sentrale norske kulturinstitusjoner – og vunnet flere priser.
I skrivende stund jobber han med to større prosjekter, deriblant en soloutstilling som åpner i oktober, som han bruker det meste av sin våkne tid på. Men slik har det ikke alltid vært.
– Jeg kom over annonsen på en tilfeldig måte, men søkte likevel. Jeg hadde en ganske stor utstilling som nærmet seg, men akkurat da trengte jeg støtte for å kunne jobbe og være produktiv. Det fikk jeg gjennom coaching fra ArtEx (les mer om coaching i ArtEx).
Etter utstillingen hadde han behov for en annen type hjelp.
– Mentoren min jobbet mye for at jeg skulle treffe folk. Jeg er en kreativ kunstner som er trygg på hva jeg kan, men alt det andre i prosessen som hjelper kunsten min i å komme ut, er jeg ikke like god på. Da hjelper det selvsagt at arbeidet mitt blir sett av de rette folkene.
Han ser tilbake på denne perioden som en vanskelig tid i livet, men som gradvis ble bedre, blant annet gjennom støtten han fikk gjennom ArtEx.
– Det kan være ensomt å jobbe som kunstner. Ikke minst når du føler deg utbrent. Det å kunne snakke med noen hver uke – planlegge, rydde i hodet mitt – var fint. I tillegg hjalp det meg å kunne møte folk her og der.
Amar Umar
Uvurderlig støtte
Ahmed Umar, visuell kunst
Foto: Agnete Brun
Den norske kritikeren og Cinema-redaktøren Geir Kamsvåg har allerede utropt den til «den norske filmen du må se i år».
«Jeg opplever Talent Norge som lidenskapelige for talentene de arbeider med og for. Jeg er utrolig glad for nettverket jeg har fått og mulighetene det har gitt meg.»
-Veslemøy Narvesen, musiker
– Utrolig inspirerende
En viktig del av ArtEx-programmet er muligheten til å lene seg mot mentorer som deler sine erfaringer, kjenner bransjen og veileder deltakerne gjennom prosesser som kan være av både kreativ og praktisk art.
Blant ArtEx-mentorene finner vi den erfarne, kritikerroste og tungt prisbelønte filmskaperen Margreth Olin, blant annet kjent for dokumentarfilmer som «Kroppen min», «Ungdommens råskap», «Mannen fra Snåsa» og «Fedrelandet».
Olin har selv hatt nytte av mentorer gjennom karrieren sin, og er mentor for to av årets ArtEx-deltagere, dokumentarfilmskaperen Azar Ebrahimi og harpisten og komponisten Uno Alexander Vesje.
– I stor grad handler det om å hjelpe dem å stille spørsmål de selv skal finne svarene på, og hjelpe dem å definere en håndterlig mengde mål, som så må følges opp med en handlingsplan. Å lytte er en viktig del av min rolle.
– Jeg har jo holdt på med dette en stund og fått mye offentlig støtte i arbeidet mitt. Så jeg har et ønske om å gi noe tilbake og – forhåpentligvis – være med på å utvikle nye kunstnerstemmer. Men først og fremst er dette utrolig inspirerende å være med på, sier Margreth Olin.